Fara indoiala, speciile de orhidee sunt printre cele mai iubite flori la ghiveci. Varietatea lor, atat prin culoare cat si forma bucura sufletul a milioane de oameni pe toata planeta. Gratia formelor, delicatetea petalelor, parfumul florilor dau mereu viata momentelor de romantism, accetuand cu succes dragostea oferita prin daruirea lor. Cu un număr impresionant de genuri – 835, specii – 25.000 şi varietăţi, soiuri sau hibrizi – 100.000, orhideele reprezintă fără doar şi poate cea mai numeroasă grupă de plante floricole.

Avand un areal vast ca origine, provenind din pădurile tropicale şi subtropicale din toate zonele globului, Australia, Noua Zeelandă, America de Nord şi Europa,  explică şi marea diversitate a genurilor, speciilor, varietăţilor, soiurilor şi hibrizilor de orhidee. Din punct de vedere botanic orhideele pot fi epifite, terestre sau litofite şi pot avea creştere monopodială sau simpodială.

Orhideele au devenit pas cu pas una din cele mai cultivate plante cu flori de interior. In conditii optime unele specii pot inflori pe tot parcursul anului, altele numai o singura data. Perioada de inflorire poate fi intre o luna si sase luni, bucurandu-ne pe intreaga perioada de culori, desene si forme variate.

Cultivarea orhideelor

Cerintele de cultivare ( exigentele de mediu) difera in aria speciilor insa cateva conditii pot fi clasificate ca generale.

Lumina

Motivul cel mai comun pentru care o orhidee nu Infloreste este lumina inadecvata. Planta poate creste si sa para sanatoasa, dar daca nu este lumina suficienta, ea probabil nu va Inflori.

Cel mai bun loc pentru a creste In casa o orhidee este pe pervazul ferestrei. O fereastra pozitionata spre sud este locul ideal pentru rezultate optime. O fereastra pozitionata spre est ar fi urmatorul loc, apoi vest si In cele din urma o fereastra pozitionata spre nord. Daca locul de pe pervaz nu ofera suficienta lumina, ar putea fi folosita lumina artificiala. Pentru o transmisie optima a liminii, curatati frecvent geamurile si curatati frunzele de praf atunci cand este necesar. Planta In sine este cel mai bun indicator al nivelelor optime de lumina.

Orhideele care nu primesc lumina suficienta vor fi plantele de un verde Inchis, lipsite de stralucire. Plantele care primesc suficienta lumina vor avea frunze de un verde mediu. Chiar daca orhideele In mod general nu primesc prea multa lumina In spatiul de acasa, acestea pot prezenta arsuri provocate de soare daca sunt asezate afara la contact direct cu soarele. Arsurile provocate de soare se manifesta prin Inegrirea sau galbenirea frunzelor sau prin frunze care prezinta o nuanta de rosu.

Temperatura

Ciclul biologic al orhideelor implică o perioadă de creştere vegetativă activă şi de înflorire şi o perioadă de repaus, relativ sau profund, în funcţie de specie. Asigurarea acestei succesiuni şi a condiţiilor de mediu specifice fiecărei etape este vitală pentru obţinerea şi menţinerea unor plante sănătoase şi realizarea unei înfloriri de maximă calitate. Amplasarea repausului în timpul anului este diferită în funcţie de specie, fie vara (Oncidium, Odontoglossum, Vanda) fie primăvara după înflorire (Coelogyne, Phalenopsis). Rărirea udărilor şi scăderea temperaturii sunt factorii care determină instalarea repausului.

Astfel, în funcţie de specie, exigenţele termice se înscriu în intervalul 16–30 °C ziua şi 12–24 °C noaptea pentru sezonul cald, respectiv 13–26 °C ziua şi 10–20 °C noaptea pentru sezonul rece. După cum se poate observa, indiferent de sezon, asigurarea unei diferenţe de temperatură între zi şi noapte (termoperiodismul diurn) de 4–6 °C este vitală pentru buna desfăşurare a celor două etape ale ciclului biologic al orhideelor – perioada de creştere şi înflorire, respectiv perioada de repaus.

Apa

Faţă de apă orhideele, mai ales cele epifite, au pretenţii moderate la nivelul substratului solicitând chiar o uşoară uscare a acestuia între două udări. Această moderaţie de la nivelul substratului în privinţa apei trebuie compensată însă cu menţinerea unei umidităţi relative a aerului ridicată, de 70–80 %, motiv pentru care plantele se pulverizează fin şi frecvent pentru a pune la dispoziţia rădăcinilor aeriene climatul umed de care au nevoie. Apa folosită la udat trebuie să aibă un pH uşor acid, de 6,0–6,5 şi să fie la temperatura mediului ambiant.

Mediul de crestere

Drenajul si aerisirea sunt cei mai importanti factori care trebuie luati In considerare atunci cand se alege un amestec de crestere. Substratul de cultură trebuie să fie cât se poate de poros, afânat, uşor, bine drenat, mai ales la speciile epifite, care au nevoie de un grad ridicat de aeraţie la nivelul rădăcinilor.

Acesta se realizează prin amestecarea în proporţii variabile a unor componente precum: turba fibroasă, pământul de frunze şi scoarţă de copaci semidescompusă, pământul de ferigi, polistirenul expandat, cărbunele vegetal, perlitul, pământul de ericaceae, etc.

Tot pentru realizarea unui grad mare de aerisire la nivelul rădăcinilor subterane se folosesc vase de cultură cu orificii şi la nivelul pereţilor, foarte practice fiind vasele realizate din împletituri de răchită.